En BIA-bok till dina kort - Tutorial

För ett tag sedan frågade jag Inger om jag kunde få lite saker till ett DT-projekt som jag var sugen på att testa. Gulliga Inger sa så klart att jag fick det. TACK gumman!!

Så, vad var det jag så gärna ville testa då? Jo jag ville göra en bok med hjälp av min BIA att förvara färdiga kort i. Jag har gjort ett blad för varje månad och när jag gjort ett kort är det bara att stoppa i det på rätt månad. När det sen närmar sig är det bara att ta kortet skriva i en hälsning och skicka iväg. Smidigt och fiffigt tycker jag :)


Så här ser det färdiga resultatet ut:Häftig va? Blev riktigt nöjd själv med den här…
Cirkeln med kvinnan och barnet är en bild jag hittade på nätet och sen har jag limmat fast den på en cirkel fragment från Tim Holtz. Ett så häftigt sätt att göra egna dekorationer. Rullarna är ett papper jag rivit ut ur en gammal bok och sedan rivit i tre delar. Jag chalkade dem och rullade ihop dem och knöt ett snöre runt.
Hänget har jag fått av en kompis på en julklapp. Så klart var jag ju tvungen att spara det till något framtida projekt och här passade det in perfekt!

Fågeln är från Tim Holtz Grungeboard Nature. Jag har målat den med svart Crackle Paint och sedan sprayat med en hemmagjord mist i koppar. Torkade snabbt av misten igen och så att den bara fanns kvar i sprickorna. Och sen ett tjockt lager Glossy Accent ovan på. Såååå läckert resultat!


Inuti ser det ut så här:

 

Första sidan, här har jag använt det läckra pappret som just kommit in i shoppen från Inkido. Finns i massa fiiiina färger.

  

Här ser man fickorna där jag kommer att stoppa i mina kort. Och så månaderna. Jag kommer att sätta mig ner och skriva i vem som fyller på vilken dag. Eftersom jag inte skrivit veckodagar utan bara datumet så kommer ju boken att kunna användas år efter år. Perfekt!

Nåja, jag lovade Inger att jag skulle göra en tutorial på hur jag gjort också, och den kommer här!

Först och främst vill jag bara säga att som vanligt när jag gör en tutorial så är bilderna inte de allra bästa! Förlåt för det. Jag har min pysselplats i källaren, inte ett fönster i sikte och bara en lampa med lysrör. Då blir ljuset på bilderna lite konstigt. Men jag hoppas det är ok ändå.


Så här gjorde jag:

För att göra en bok som täcker hela året behöver du till sidorna 8 stycken cardstock. Jag gjorde alla mina sidor i brunt och sen två st cremefärgade cardstock intill kanten.Det första du ska göra är att skära till alla sex arken så att de är fyrkantiga. Jag gjorde mina 30*30cm. Sen ska du skåra/biga arken på mitten. Alltså vid 15 cm.

Sen vrider du pappret ett kvarts varv och skårar/bigar vid 10 cm.

Om ni kan se linjerna på bilden så ska era papper så ut så här nu…
Nästa steg är att vika. Lägg pappret som på bilden ovanför denna, och vik upp den nedre delen.
Och vik sen på mitten. Nu har vi gjort själva fickorna… Lätt som en plätt!
Så klart glömde jag ju att visa att jag stansade ovankanten på fickan med en borderpunch, hihi… Tur att det bara är att vika upp igen och stansa…
Lite mönstrat papper (adornit) ville jag ha också. Vill du ha samma papper till alla sidorna så går det åt två stycken. Kan du tänka dig att ha två olika så blir det ett papper av varje sort. Jag skar till 6 st bitar som vardera mäter 14x8 cm.

Jag drog längs kanterna med min Edge Scraper.

Å så chalkade jag med Dark Brown.
Sen är det bara att limma på de mönstrade bitarna på fickan. Så klart kan man ju om man vill ha mönstrat papper ovanför också, men jag resonerade som så att det är ju lyxigt för där kommer ju kortet att sitta sen.


           

Jag gjorde om det hela med det andra mönstrade pappret jag fått av Inger.

Nu var det dags för själva kalender-delen. Jag var lat så jag skrev ut 12 st lappar på datorn och anpassade dem efter årets månader. Pappret jag använde heter Color Copy, det är samma papper som jag använder när jag färglägger med mina ProMarkers.
Fram med min favoritdyna bland mina distresser och gnodde in lite färg för att få ett slitet utseende. Vintage Photo heter färgen, hihi…

Nu skulle man kunna sätta ihop sidorna med BIA:n, men då skulle inte de korten som jag gör mest, nämligen 15x15 cm få plats. Därför gjorde jag en egen liten lösning, hihi..

Jag skar till 6 bitar av den cremefärgade cardstocken som var och en mätte: 10x20 cm. Sen tog jag en annan borderstans och stansade längs båda långsidorna. Lite chalk också så klart.

Jag bigade remsorna på mitten och vek till dem.

Jag ville tejpa ihop sidorna, varför vet jag inte och egentligen behöver man nog inte det. Men jag gjorde det i alla fall, hihi…
Nästa steg blir till att limma fast den vita kanten. Jag har lagt den utanför den långa bruna delen, men innanför själva fickan. Hoppas ni förstår vad jag menar. Till detta använde jag Scrappy Glue för jag var rädd att det inte skulle hålla med dubbelhäftande tejp.

Ett satinband har jag trätt i hålen och sedan knutit en liten rosett.
Nu är det dags att börja med fram och baksidan till din bok.

Till framsidan använde jag Grungepapper för jag tycker det verkar vara ett så häftigt material och jag har aldrig provat det förut. Måttet på pärmarna är 20,2x18,4 cm. Alltså lite lite större än de färdiga sidorna. 

Jag gick lös med mina masker, screens och olika distressfärger.
Så här blev det färdiga resultatet!!

Häftigt tycker jag! När jag var färdig med sidorna limmade jag fast dem på lite kartong för att få lite mer stadga.

 

På insidorna av pärmarna ville jag ha mönstrat papper istället. Då gjorde jag så här. Scrappy Glue på insidan av pärmen och sedan ner på pappret. Rör lite lite på pappret för att sprida ut limmet. Se till att du får lim ända ut i kanterna. Inte snyggt med ett glapp där sen.

Nu är det bara att ta fram linjal och kniv och skära rent. Detta tycker jag är det lättaste sättet. Vill man kan man ju chalka kanterna efteråt också.
Nu till BIA-delen… Det är lite knepigt att förklara, lättare att visa. Men jag har många bilder så jag hoppas ni förstår.

Jag ville ha två små spiraler i varje ände på boken. Så jag satte den lilla spärren på sidan av bian till bokstaven C. Då kom jag inte så när kanten.

Stansade en gång, alltså blir det 6 st hål.

Sen vände jag på min boksida så jag fick andra sidan mot mig och gjorde likadant igen. Och så upprepade jag detta på båda omslagen och alla sex innersidorna.

När jag stansat allt så ser det ut så här. Sex hål uppe och sex hål i nedre kanten.
Nu ska vi binda ihop alltsammans. Då behöver man spiraler. Jag brukar stoppa i så många jag behöver i hålen och sedan klippa av med en tång mitt emellan. Då blir det inte fel och jag slösar inget onödigt med mina spiraler.
Två bitar behöver vi ju!
När jag ska binda ihop mitt alster lägger jag dem så här. Överst är framsidan, sedan kommer innsidorna och till vänster är baksidan.
Sen lägger jag över baksidan över framsidan. Då hamnar spiralen rätt.
Spiralen trär du sen i så här. Från baksidan mot framsidan.

Jag ställer in min BIA på rätt storlek för spiralen, i det här fallet har jag använt 1 tums spiral.

Jag kan inte visa hur jag gör när jag klämmer ihop spiralen för jag har bara två händer, hihi, jag kan inte göra det och fotografera samtidigt. Men efter att jag trätt i spiralen i boken och ska klämma ihop den så lägger jag den så här i maskinen (fast med sidorna i då förstås).

Sen är det bara att klämma ihop, men akta så du inte klämmer fingrarna på köpet!
Så här ska det se ut när det är färdigt!

Sen är det bara att göra om samma steg för nästa lilla spiralsnutt.

Nu har vi en färdig bok!!! Grattis!!!

 

Jag ville ha lite band också, så jag plockade fram min lilla burk där jag sparar alla bandsnuttar som blir över. Sen knöt jag runt spiralerna med en vanlig dubbelknut. Inte för hårt dock, du ska ju kunna bläddra i din bok också!
Ja nu är vi färdiga!! Hoppas att du blev lika nöjd med din bok som jag blev!


Som vanligt får du gärna maila in bilder ifall du gör ett alster med hjälp av min tutorial, då skulle jag verkligen bli glad!

Kram
BellaMio


Kommentarer
Postat av: Cina99

Jättebra tutorial som alltid - du är som klippt å skuren som lärare :)

2010-02-10 @ 17:30:39
URL: http://cina99.bloggplatsen.se
Postat av: BellaMio

Tack snälla du för dina värmande ord. Blev väldigt glad :)

2010-02-10 @ 17:50:59
URL: http://bellamios.blogspot.com/
Postat av: La Vikinga / Charlotta

Oj vad fiiiiin!!!Synd att den inte är till utlottning - men jag kanske ska försöka spara sidan och sedan göra en egen? Det ska jag väl klara!La Vikinga

Postat av: Petra

Fantastiskt fin kortförvaring och jättebra tutorial. Fast jag har ingen BIA förstås.....

Maskningen med fågeln och grungeboardfågeln är supersnyggg.

Kram

Petra

2010-02-10 @ 21:51:08
URL: http://www.underbartarkort.blogspot.com
Postat av: Linda Kindberg

Otroligt snygg bok, och vilken toppenidé. Tänk att hinna göra lite kort på lager - låter som en dröm för mig!

Du är jätteduktig på att förklara och visa med bilderna!

2010-02-10 @ 22:30:31
Postat av: BellaMio

2010-02-10 @ 23:28:40
URL: http://bellamios.blogspot.com/
Postat av: BellaMio

Tack ska ni ha tjejer!! Det betyder mycket för mig :)LaVikinga: Det klart att du skulle fixa det!

2010-02-10 @ 23:29:27
URL: http://bellamios.blogspot.com/
Postat av: teolinda

kanonbra tutorial, var genast vid pysselbordet o satte igång. nu är min bok snart färdig :-)

2010-02-12 @ 07:51:57
Postat av: BellaMio

Åh, diu kan väl maila in ett par bilder och visa oss? Vore så kul att få se :)

2010-02-12 @ 11:58:58
URL: http://bellamios.blogspot.com/
Postat av: Eva

Wow, Mio... Supersnyggt som vanligt och vilken smart idé för att få lite ordning och reda. Snart måste jag nog skaffa en BIA, och det är ditt fel...:D !

Stor Kram!

2010-02-15 @ 09:39:43
URL: http://evasscrapblogg.blogg.se/
Postat av: skytteln

Vilken fin idé !!!

Och vad fin den blev !!!Idén knycker jag och har börjat samla material.

Tänkte göra min på mässan den 28/3...

Kram !!!

2010-02-25 @ 10:01:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0